ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

                                                                                Ιεράπετρα, 29.08.2022

Το Ψηφιακό Μουσείο, που στεγάζεται στο πλήρως διαμορφωμένο ιστορικό κτίριο της πλατείας Κανουπάκη στο κέντρο της Ιεράπετρας, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης με τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Ασπραδάκη, καθώς έχει ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό.

Πρόκειται για ένα μουσείο που περιλαμβάνει οπτικοακουστικό περιεχόμενο και διαδραστικές εφαρμογές. Ειδικότερα, LCD οθόνες που προβάλλουν πληροφορίες για το Δήμο της Ιεράπετρας, την ευρύτερη περιοχή, τα μονοπάτια, τις διαδρομές κ.λπ., εκθετήρια ολογραμμάτων που αναπαράγουν ψηφιακά αντίγραφα αρχαιολογικών και άλλων ευρημάτων και ένα διαδραστικό τραπέζι που περιέχει ψηφιακές εφαρμογές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ιδιαίτερα δε εντυπωσιακή είναι η κεντρική τρισδιάστατη (3D) προβολή κινηματογραφικών προδιαγραφών, η οποία προβάλλει στερεοσκοπικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε τρία θέματα: Μινωική και αρχαία περίοδος, βυζαντινή περίοδος νεότερη περίοδος και φυσικό περιβάλλον.

Ακόμα ένα σημαντικό έργο που ανήκει στον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 130.000 ευρώ πήρε σάρκα και οστά προσφέροντας στο κοινό ακόμα έναν επισκέψιμο χώρο πολιτισμού, τουρισμού, ενημέρωσης και μόρφωσης, που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για δημότες, επισκέπτες, παιδιά, επισκέψεις σχολείων και δομών κ.α.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας δήλωσε:

«Εκτός από τον εξοπλισμό που περιελάμβανε το αρχικό έργο χρειάστηκε επιπλέον ένα μεγάλο πλήθος εργασιών, εξοπλισμού και παρεμβάσεων από το Δήμο Ιεράπετρας (πλήρης διαμόρφωση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του κτιρίου, εξοπλισμός σκίασης, γραφιστικά στοιχεία και πινακίδες, δάπεδα κ.α.) καθώς επιθυμούσαμε το ψηφιακό μουσείο να στεγαστεί σε ένα χώρο καλαίσθητο, μοντέρνο και ασφαλή.

Η υλοποίηση αυτού του πρωτοποριακού έργου εντάσσεται στο πλαίσιο προσπάθειας της Δημοτικής αρχής να αναδείξει τον ιστορικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό πλούτο καθώς και το φυσικό περιβάλλον όλου του Δήμου Ιεράπετρας και συνεχίζουμε αδιαλείπτως προς αυτή την κατεύθυνση.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου, στον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Ασπραδάκη, στον πρώην Αντιδήμαρχο και σύμβουλό μου κ. Μάνο Λουτσέτη, στη συνεργάτη μου αρχιτέκτων κα. Νίκη Σαμπροβαλάκη και στον πρώην συνεργάτη μου αρχιτέκτων κ. Κωστή Περβολαράκη για το σύνολο της προσπάθειας και της δουλειάς τους ώστε να αποκατασταθεί η αισθητική και η λειτουργικότητα του κτιρίου και να γίνει ο χώρος αυτός ένα νέο σημείο αναφοράς για την πόλη της Ιεράπετρας.»