ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Σε απάντηση των όσων αναφέρονται σχετικά με τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 12 Αυγούστου, στο ανακαινισμένο κτίριο του πρώην Δημαρχείου, ως Δημοτική Παράταξη «Ιεράπετρα Νέα Πορεία» θέλουμε να επισημάνουμε ότι τα εγκαίνια αφορούσαν τόσο το πλήρως εξοπλισμένο Ψηφιακό Μουσείο, όσο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τα οποία ήδη λειτουργούν κανονικά και είναι ανοιχτά προς το κοινό.

Σχετικά με την αποστολή προσωποποιημένης πρόσκλησης, πάγια τακτική μας ως Δημοτική Αρχή είναι να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλον τον κόσμο να παρευρεθεί στις τελετές εγκαινίων που πραγματοποιούμε με μόνη εξαίρεση την αποστολή προσωποποιημένης πρόσκλησης σε θεσμικούς παράγοντες, όπως είθισται να γίνεται.

Αυτό πράξαμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχοντας βέβαια ενημερώσει για την πρόθεσή μας τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται πλέον στον δικό της χώρο και ο καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα δανεισμού των βιβλίων που τον ενδιαφέρουν.

Οι Υπηρεσίες της, επίσης, έχουν αναβαθμιστεί, καθώς έχει μπει στη σύγχρονη τεχνολογική εποχή και πλέον μιλάμε παράλληλα και για μια «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η δημιουργία τρισδιάστατης αναπαράστασης του πλέον «πολύτιμου» συγγράμματος της βιβλιοθήκης της Ιεράπετρας, η διαδραστική οθόνη πολυαφής όπου πληροφορεί τον επισκέπτη για τη θέση του επιθυμητού συγγράμματος στον χώρο, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές και ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά κ.α. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ιεράπετρας εν έτει 2023 ατενίζει το μέλλον και τις νέες προκλήσεις και απαντά θετικά ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Τέλος, θα περιμέναμε από ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι ταγμένοι στην υπηρεσία διάδοσης και εμπέδωσης της γνώσης σε παιδιά και ενήλικες και που θεωρητικά στηρίζουν τον πολιτισμό του τόπου μας να χαίρονται- και όχι να γράφουν τόσο πικρόχολα σχόλια- για την υλοποίηση αυτών των δύο πρωτοποριακών για τον τόπο μας έργων που προωθούν και αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών για ενεργή συμμετοχή και βιωματικές πολιτιστικές εμπειρίες.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η δημιουργία της σύγχρονης δημοτικής βιβλιοθήκης και του ψηφιακού μουσείου αποτελούσε όραμα του Επικεφαλής της Παράταξης μας και της Δημοτικής μας Αρχής, κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη, ο οποίος προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (σύνταξη μελετών, εύρεση χρηματοδοτήσεων, δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου), προκειμένου σήμερα οι πολίτες της Ιεράπετρας για πρώτη φορά να είναι σε θέση να απολαμβάνουν αναβαθμισμένες Υπηρεσίες.

Όπως έχουμε δεσμευτεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από την προμηθεύτρια εταιρεία, ο υπόλοιπος εξοπλισμός θα τοποθετηθεί στη Βιβλιοθήκη τον Σεπτέμβριο.

Εμείς ως παράταξη θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ορθή και ομαλή λειτουργία της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης αφενός καλύπτοντας πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν και αφετέρου μέσω της πρόσληψης δύο Βιβλιοθηκονόμων, ακολουθώντας φυσικά όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Ως «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» αποδεδειγμένα επενδύουμε στον πολιτισμό τόσο με το παρόν έργο, όσο και με τους στόχους του μέλλοντος.

Η Δημοτική Παράταξη

«ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ»